Cink – kdaj ga jemati in kakšni so znaki pomanjkanja

Cink je pomemben mineral v telesu, ki sodeluje v številnih procesih v telesu, zato je pomembno zagotoviti zadostno količino v telesu. Potregno ga je jemati, če ste pogosto bolni, imate oslabel okus in vonj, če imate suho kožo in ustnice.

Z uživanjem cinka lahko tudi pretiravami, kar prav tako privede do negativnih stranskih učinkov. Kakšna je priporočena dnevna količina cinka glede na vašo starost in kakšni so stranski učinki prekomerne zaužitve, vam razkrijemo v nadaljevanju.

Glavni znaki pomanjkanja cinka in kakšne so posledice?

Cink je pomemben mineral, ki sodeluje v številnih reakcijah v telesu. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči težave, ki vključujejo:

Oslabel imunski sistem: Pogoste okužbe, počasno celjenje ran in pogostejše bolezni so pogosti znaki oslabljenega imunskega sistema, kar lahko kaže na pomanjkanje cinka.

Težave s kožo: Suha koža, izpuščaji, akne, dermatitis in razpokane ustnice so lahko posledica pomanjkanja cinka.

Težave s čutili: Pomanjkanje cinka lahko vpliva na okus in vonj, kar lahko povzroči izgubo apetita ali spremembo prehranjevalnih navad.

Upočasnjen razvoj: Pri otrocih pomanjkanje cinka lahko vodi v zamudo pri rasti in razvoju ter lahko povzroči težave s kognitivnim razvojem.

Težave s reproduktivnim zdravjem: Pri moških pomanjkanje cinka lahko povzroči zmanjšano število spermijev in težave s plodnostjo, pri ženskah pa lahko vpliva na menstrualni ciklus in plodnost.

Posledice pomanjkanja cinka lahko vključujejo oslabljen imunski sistem, povečano tveganje za bolezni, težave s kožo, upočasnjen razvoj in težave s reproduktivnim zdravjem. Zato je pomembno zagotoviti zadosten vnos cinka skozi prehrano ali prehranske dodatke. Še posebej pri otrocih, nosečnicah, vegetarijancih, veganih in starejših, ki so izpostavljeni povečanemu tveganju za pomanjkanje cinka.

Imamo lahko preveč cinka v telesu in kakšne so posledice?

Prekomeren vnos cinka lahko povzroči nekatere neželene stranske učinke, ki jih je pomembno upoštevati. Med glavne stranske učinke prevelikega vnosa cinka spadajo:

  • Prebavne težave: Prekomeren vnos cinka lahko povzroči težave s prebavili, kot so slabost, bruhanje, driska in bolečine v trebuhu.
  • Zmanjšana absorpcija drugih mineralov: Preveč cinka lahko zavira absorpcijo drugih pomembnih mineralov, kot sta železo in baker, kar lahko vodi v pomanjkanje teh hranil.
  • Škodljiv vpliv na imunski sistem: Čeprav cink pomaga krepiti imunski sistem, lahko prekomeren vnos povzroči disfunkcijo imunskega sistema in poveča tveganje za okužbe.
  • Toksičnost: Dolgotrajen prekomeren vnos cinka lahko povzroči toksične učinke, kot so glavoboli, utrujenost, izguba apetita, motnje v spanju in celo poškodbe jeter.

Zato je pomembno, da se držimo priporočenih dnevnih vrednosti za vnos cinka in se posvetujemo s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, preden začnemo jemati prehranske dodatke s cinkom.

Naravni Cink v hrani – 10 živil z visoko vsebnostjo cinka

Cink lahko zauživamo na naraven način v hrani. Naše telo ima različne potrebe po cinku glede na našo starost in spol. V spodnji tabeli razkrivamo kakšen je priporočen dnevni vnos cinka (v mg). Cink se nahaja v hrani, zato vam v nadaljevanju predstavimo živila, ki vsebujejo največ cinka.

 

Starostna skupina Priporočen dnevni vnos cinka (mg)
Otroci (1-9 let) 3-6
Otroci (10-12 let) 6-9
Najstniki (dekleta) 10-11
Najstniki (fantje) 9-12
Ženske 7-10
Nosečnice 7-13
Moški 11-16

 

To so splošne smernice in dejanska potreba po cinku se lahko razlikuje glede na posameznikove prehranske navade, zdravstveno stanje in druge dejavnike. Pred spreminjanjem prehrane ali dodajanjem prehranskih dopolnil se je vedno najbolje posvetovati s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom.

Živila, ki vsebujejo veliko cinka:

  • govedina
  • ostrige
  • oreščki (mandlji, lešniki, arašidi, indijski oreščki, orehi)
  • jajca
  • mleko
  • fižol
  • polnozrnati izdelki

Predstavljamo primer jedilnika s katerim boste zaužili zadostno količino cinka, ki zadostuje za odraslega moškega:

  • jajce (68 g),
  • 3 kosi polnozrnatega kruha (150 g),
  • svinjski zrezek (135 g) in
  • 25 g goveja bolonjska salama.

Če se prehranjujete z raznoliko prehrano, se vam ni potrebno bati, da bi zaužili preveč ali premalo cinka. Na zadosten vnos cinka morajo biti pozorni predvsem vegetarijanci in vegani, ki si lahko z zadostno količino cinka pomagajo s pomočjo prehranskih dopolnil – CINK kelirani.

Kateri cink kupiti?

V kolikor spadate v skupino oseb, ki potrebuje povečano količino cinka v telesu (nosečnice, osebe starejše od 50 let, vegetarijanci/vegani), lahko večjo količino cinka na enostaven način zaužijete s pomočjo prehranskih dopolnil.

Vendar pozor! Vsa prehranska dopolnila, ki vsebujejo cink niso enaka:

  • Anorganska oblika cinka se nahaja v naravi ali v nekaterih dopolnili kot cinkov sulfat. Ta oblika cinka ni biorazpoložljiva, zato ga naše telo težko razgradi in vsrka.
  • Organske oblike so bolj biorazpoložljive v primerjavi z anorganskimi.
  • Kelati aminokislin ali peptidi se štejejo med oblike, ki spodbujajo absorpcijo ter zavirajo učinke inhibitorjev, kot so fitati.

Predstavljamo vam prehransko dopolnilo Chelated ZINC podjetja NEOLIFE, ki vsebuje cink visoke učinkovitosti in čistoče in je keliran, kar omogoča do 2-krat boljšo absorbcijo, kot prehranska dopolnila drugih blagovnih znamk.

V edinstvenem postopku podjetja NEOLIFE cink reagira z aminokislinama glicinom in metioninom, pri čemer nastanejo aminokislinski kelati, ki dokazano zagotavljajo boljšo absorpcijo cinka. To je še posebej pomembno, saj je v naši običajni prehrani veliko zaviralcev absorpcije cinka.

Pakiranje izdelka Chelated ZINC podjetja NEOLIFE vsebuje 90 tablet. 1 tableta vsebuje 15 mg cinka, kar zadostuje tudi uporabnikom z največjo potrebo po cinku. Pri tem pa nima bojazni, da bi cink predozirali.

Svoj paket Chelated ZINC podjetja NEOLIFE si lahko zagotovite tukaj.