Kako hitro premagati suh in dražeč kašelj

Kašelj je refleksno dejanje, ki ga sproži draženje sluznice v dihalnih poteh. Njegova osnovna funkcija je odstranjevanje tujkov, sluzi, mikroorganizmov ali drugih dražljajev iz dihalnega sistema, da bi zaščitili pljuča in dihalne poti ter ohranili zdravje dihal.

Vzroki za nastanek kašlja

Kašelj se ponavadi sproži, ko pride do draženja sluznice v dihalnih poteh. Draženje se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, vključno z okužbami (npr. prehlad, gripa, bronhitis), alergijami, vdihavanjem dražilnih snovi (npr. dim, onesnažen zrak) ali suhim zrakom.

Ko pride do draženja sluznice, se aktivirajo receptorji v dihalnih poteh, ki pošljejo signal v možgane.

Možgani prepoznajo draženje in sprožijo refleksni odziv, da bi odstranili dražljaj. To vodi v zaporedje dogodkov, vključno z zaprtjem glotisa (grla), hitrim izdihom zraka skozi dihalne poti in sproščanjem mišic trebuha in prsnega koša, kar povzroči iztis sluzi ali tujka skozi grlo (kašelj).

Kako nastane suh kašelj?

Suh kašelj, znan tudi kot neproduktiven kašelj, se pojavi, ko ne pride do izkašljevanja sluzi ali drugega izločka iz dihalnih poti. Obstaja več možnih vzrokov za nastanek suhega kašlja.

Možni vzroki za suh kašelj so:

  • alergija
  • virusna okužba zgornjih dihal
  • motnje prebavnega trakta
  • bivanje v suhem prostoru
  • kajenje
  • gastroenterološke težave

Suh kašelj lahko v večini primerov pozdravite doma. V pomoč so vam lahko naravne in preverjene metode za zdravljenje suhega kašlja. Za zdravljenje suhega kašlja lahko poskusite naslednje metode.

  • Pijte veliko tekočine: Pitje veliko tekočine je ključnega pomena pri zdravljenju suhega kašlja. Voda, zeliščni čaji ali juhe pomagajo vlažiti grlo, redčiti sluz in olajšati kašelj.
  • Uporabite vlažilec zraka: V zimskem času zrak postane suh zaradi mraza, zato za pomiritev draženja in vlaženje sluznice dihalnih poti v sobah uporabljajte osvežilec zraka.
  • Pijte naravne napitke za pomiritev grla: Topel napitek z medom in limono je naravno domače zdravilo, ki lahko pomaga pomiriti grlo in ublažiti kašelj (celoten recept najdete v nadaljevanju).
  • Prenehajte s kajenjem: Če ste kadilec, je pomembno razmisliti o prenehanju kajenja, saj kajenje draži dihalne poti in lahko poslabša suh kašelj. Prenehanje kajenja lahko pomaga zmanjšati draženje in izboljšati simptome kašlja.

V primeru, da suh kašelj kljub naravnim metodam ne izgine, vam svetujemo, da za nasvet povprašate zdravnika ali farmacevta.

Kako ublažiti kašelj ponoči?

Suh kašelj je neprijeten, še posebej, če nas moti pri spanju. Zaradi njega se ne moramo spočiti, kar negativno vpliva tudi na produktivnost skozi celoten dan.

Kašelj, ki se pojavlja ponoči lahko ublažite tako, da večkrat na dan pijete topel napitek iz ingverja, medu in limoninega soka. Ponoči pa poskrbite, da je v vaši spalnici dovolj vlage. V primeru, da se v prostoru v katerem spite nahaja suh zrak, to lahko razdraži sluznice in povzroči neprijeten, suh kašelj ponoči.